Jobba mindre, få mer gjort!

Jobba mindre, få mer gjort!

Om bloggen

Välkommen till jakten på den perfekta arbetsdagen. Hur ser den ut för dig och för ditt företag? Få tips och idéer om hur du stressar mindre och får mer gjort. Här har jag sparat mina bästa inlägg sedan 2010. Hoppas att du hittar något som just du behöver.

Hur planerar vi egentligen?

ProjektSkapad av Eva Jansén 07 nov, 2011 16:45:51

Här om dagen hade jag förmånen att lyssna på ett föredrag som handlade om multi-tasking på projektnivå. Dvs. vad händer om du har för många projekt på gång samtidigt och samma personer som jobbar med flera projekt samtidigt? Precis som vi multi-tasking på individ nivå går mycket tid åt till att fokusera om från ett projekt till ett annat, vilket ger en sämre produktivitet.

Dessutom har man konstaterat att redan på planeringsstadiet kan det gå fel. Låt oss säga att vi ska planera att leverera ett jobb till en kund, internt inom bolaget eller externt. Vi uppskattar att uppgiften kommer att ta ca 2 dagar. För att garderar oss mot ev. problem och förseningar som uppstår på vägen lägger vi till 3 extra dagar. Vi svarar alltså kunde att vi kan leverera om 5 dagar. Därefter jobbar vi vidare som vanligt, då det är gott om tid innan uppgiften ska vara färdigt. Så kör det ihop sig och vi kan inte påbörja arbetet förrän 1 ½ dag innan det ska levereras. Vi hamnar alltså i tidsnöd och tvingas jobba över för att leverera i tid. Men pga övertiden klarar vi av att leverera i tid och kunden är nöjd.

Nu kommer det intressanta. Nästa gång vi ska utföra en liknande uppgift, kommer vi bara komma ihåg att det var stressigt att hinna med och att det tog 5 dagar att utföra det hela. Vi kommer då omedvetet att lägga till några extra dagar och den här gången meddelar vi att det tar 7 dagar att utföra uppgiften. Vi kommer alltså att öka på tidsbufferten. Om vi istället utförde uppgiften i början av perioden och hade lite extra tid att finslipa den innan leverans. Skulle tre saker hända; mindre stress, snabbare leveranstid och en nöjdare kund.