Jobba mindre, få mer gjort!

Jobba mindre, få mer gjort!

Om bloggen

Välkommen till jakten på den perfekta arbetsdagen. Hur ser den ut för dig och för ditt företag? Få tips och idéer om hur du stressar mindre och får mer gjort. Här har jag sparat mina bästa inlägg sedan 2010. Hoppas att du hittar något som just du behöver.

Sluta prioritera, skapa mer tid! I

ArbetseffektivitetSkapad av Eva Jansén 09 apr, 2018 13:30:19
Upplever du att din ”Att göra”-lista bara växer? Ökar arbetstempot allt mer? Min erfarenhet är att många av oss befinner sig i en situation där du inte ser något slut på din nuvarande situation. Utan situationen blir allt mer uppskruvad. Då kan Multiplier metoden vara något för dig, som fokuserar på att skapa mer tid.

Under 50-talet kom ”Att göra”-listan och fokus på att göra saker snabbare. En effekt av industrialiseringen och löpande bandet tänkandet. På 80-talet började man att prioritera genom att t ex ställa Stephen Covey:s två frågor: Är det viktigt? Är det brådskande? Men att fokusera på det som är viktigt och brådskande ger dig inte mer tid. Utan är snarare ett sätt att planera vad du gör med din tid.

I Multiplier metoden fokuserar du på att skapa mer tid genom att lägga till en tredje dimension till Covey’s två frågor. Är det angeläget? En Multiplier ställer sig frågan: Vad kan jag göra idag som kommer att ge mig mer tid imorgon? Hen fokuserar på ROTi (Return on Time) dvs. att hitta sätt att förenkla eller snabba upp dagens uppgifter. Så att du får mer tid över i framtiden. T ex avsätter du tid för att skapa mall för agenda och mötesprotokoll idag, kommer din mötesadministration att minska i framtiden. Det kan ge större effekt än du tror. Jag hjälpte för ett tag sedan en avdelning att se över sina mötesrutiner och de gick ner från 3 tim till 1 tim per möte. De hade möten var 14:e dag och var ca 10 person. ROTi per möte blev 20 tim (2 tim x 10 personer) och per månad fick de en ROTi på 40 tim.

Lycka till med att skapa mer tid!

Se mer om metoden här

Källa: ”Take the Stairs”, Rory Vaden och http://roryvaden.com