Jobba mindre, få mer gjort!

Jobba mindre, få mer gjort!

Om bloggen

Välkommen till jakten på den perfekta arbetsdagen. Hur ser den ut för dig och för ditt företag? Få tips och idéer om hur du stressar mindre och får mer gjort. Här har jag sparat mina bästa inlägg sedan 2010. Hoppas att du hittar något som just du behöver.

Lyckas med komplexa projekt

ProjektSkapad av Eva Jansén 28 mar, 2012 16:42:44

”Passion for Projects” är PMI:s årliga kongress i projektledning. Jag hade möjlighet att delta på årets kongress och lyssna till många intressanta föreläsare som pratade om projektledning och projekt i olika vinklar. En av föreläsarna var Ole Jonny Klakegg, Professor i Projektledning på NTNU i Trondheim Han hade tillsammans med ett brittiskt och ett australiensiskt team forskat i hur du på bästa sätt fångar upp ev. problem som uppstår under projektets gång och löser dem innan de blir allvarliga. De tittade på ett antal projekt i olika storlekar, bl a en omdragning av en trafikled i centrala Oslo.

Slutsatsen de kom fram till var att ju mer komplex projektet var desto mer tenderade dokumentationen av projektet att växa. Det skapades rapporter i olika former och till olika instanser. Men istället för att underlätta överblicken av projektet, så skapade dokumentationen en ökad komplexitet. Vilket medförde att det var svårt att snabbt fånga upp ev. problem som dök upp i ett tidigt skede. Det bästa sättet för att fånga upp problemen var att minska på dokumentationen och istället öka kommunikationen inom projektet. Ju mer kommunikation desto bättre överblick av situationen. Lösningen var alltså tvärtemot hur vi normalt agerade vid komplexa projekt. Ska bli intressant att se hur många projektledare och större projekt som vågar ta till sig detta och minska på dokumentationen.


Fill in only if you are not real

Följande XHTML-taggar är tillåtna: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS-mallar och Javascript är inte tillåtna.