Jobba mindre, få mer gjort!

Jobba mindre, få mer gjort!

Om bloggen

Välkommen till jakten på den perfekta arbetsdagen. Hur ser den ut för dig och för ditt företag? Få tips och idéer om hur du stressar mindre och får mer gjort. Här har jag sparat mina bästa inlägg sedan 2010. Hoppas att du hittar något som just du behöver.

Nyttorealisering - nytt fokus på vårt arbete?

Organisations förändringSkapad av Eva Jansén 04 apr, 2018 10:27:27

Jag har haft förmånen att lyssna på 4 föreläsare de senaste veckorna som pratat om Nyttorealisering utifrån olika perspektiv. Vad är då nyttorealisering? Nyttorealisering innebär att man vid verksamhetsutveckling har mer fokus på nyttan av det som ska förbättras än på budget och slutdatum. Dvs. att se till att det som utförs verkligen mynnar ut i det önskvärda resultat kunden från början beställt. Detta kan verka självklart, men är tyvärr inte ovanligt att vi missar resultatmätning i våra organisationer. Framförallt om det är komplexa saker som ska levereras.

e-delegationen, en kommitté under Näringsdepartementet, har tagit fram en Nyttorealiserings standard för det offentliga Sverige; ”så att investeringar genomförs för att …… höja servicenivån till privatpersoner och företag samt effektivisera processer och organisationer.” Där flertal myndigheter, kommuner och organisationer varit inblandade i utformandet.

Så vad kommer detta att innebära? Jag kan bara sia, men troligtvis att allt fler organisationer och dess medarbetare kommer att få ett nytt sätt att tänka kring sitt arbete. Dvs. det är viktigt att leverera rätt saker och att behovet fylls, oavsett om du levererar något internt i organisationen eller externt. Det som är spännande att följa är om detta innebär att vi får mer konkreta och mätbara arbetsuppgifter och mer förstår var just vi passar in i sammanhanget. Två vetenskapligt bevisade motivationshöjare. Kommer vi att få mer nöjda medarbetare och en ökad produktivitet? Förutom att vi får betydligt nöjdare kunder, som troligtvis får det de behövde.

(Källor: Dataföreningen, Softhouse, och e-delegationen)
Fill in only if you are not real

Följande XHTML-taggar är tillåtna: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS-mallar och Javascript är inte tillåtna.