Jobba mindre, få mer gjort!

Jobba mindre, få mer gjort!

Om bloggen

Välkommen till jakten på den perfekta arbetsdagen. Hur ser den ut för dig och för ditt företag? Få tips och idéer om hur du stressar mindre och får mer gjort. Här har jag sparat mina bästa inlägg sedan 2010. Hoppas att du hittar något som just du behöver.

Är du redo för ROWE?

Organisations förändringSkapad av Eva Jansén 06 apr, 2018 11:18:12

Sedan förra sekelskiftet har vi fått ersättning utifrån antalet timmar vi jobbar. Det var ett bra sätt att mäta vad vi presterade, så länge vi hade repetitiva arbetsuppgifter och kunde tillverka x antal saker per timme. Men hur funkar det i idag, när vi allt oftare jobbar med hjärnan istället för händerna? När vi inte längre kan mätas i hur många saker vi producerar per timme?

ROWE (Result Only Work environment) är en intressant metod där man fokuserar på resultatet, istället för antalet timmar man lagt ner. I en ROWE arbetsmiljö får de anställda jobba hur de vill, var de vill och när de vill, förutsatt att de levererar det de ska.

Det hela startade med det amerikanska företaget Best Buy 2001. Här lät man varje enskild avdelning, ta fram ramar för vad som skulle produceras och av vem. 2003 när hela företaget använde ROWE metoden, kunde man konstatera att produktiviteten ökat med 35 % och personal omsättningen på vissa avdelningar minskade med 90 %.

Nyligen meddelade Richard Branson, VD för Virgin koncernen, att man infört en ny arbetspolicy där de anställda ska fokusera mer på effektivitet än på antalet timmer. Dvs. så länge de presterar det de ska, kan de komma och gå som de vill. Han är inspirerad av Netflix som redan jobbar med metoden.

(Källa: ”Why work sucks and how to fix it”, Cali Ressler och Jody Thompson samt artiklar i Veckans Affärer och SvD.)Fill in only if you are not real

Följande XHTML-taggar är tillåtna: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS-mallar och Javascript är inte tillåtna.